Om GLOBAL- og GLOBAL SAI kniver

 

Komin Yamada fikk en oppgave, nemlig å lage "verdens beste kniv". Utviklet med fokus på ergonomi, brukeregenskaper og design, resulterte dette i de verdenskjente GLOBAL-knivene, og etterhvert den unike GLOBAL-Sai serien. 

Global, stilrent, køkken, køkkenknive, tilbehør, skarp, knive, Global NI, Sai, Global SAI,

Materialet

Noe av det unike med GLOBAL er at det er en slank kniv med en stålkvalitet som gjør det mulig å slipe i en spiss vinkel, noe som gir en unik skarphet. Materialet til GLOBAL og GLOBAL SAI er utviklet spesielt av produsenten Yoshikin og heter CROMOVA 18 stål. CROMOVA står for sammensetningen av innholdsstoffene i stålet: Crom, Molybden og Vanadium. 18 står for prosentdelen av krom i Yoshikins stål.

Knivstål inneholder alltid kull og krom. Det er andelen av kull som er avgjørende for hardheten i stålet. Krom tilsettes for å gjøre stålet holdbart og hindre rustangrep. CROMOVA 18 stål er motstandsdyktig mot både rust, flekker og korrosjon.

Om produksjonen

Knivene blir kaldherdet. Stålet blir varmet opp til 1070 grader for deretter å bli kjølt ned til -80 grader. Herdningsprosessen gjør stålet eksepsjonelt sterkt og betyr at kniveggen kan slipes skarp som et barberblad.

Hardheten i knivstål måles i Rockwell, også kalt HRC-skalaen. Billige kniver er herdet til ca. 55 HRC, og det er relativt mykt stål. Dyrere kniver er herdet 56-58 HRC, som betegner hardt stål.

GLOBAL-kniver er herdet til 56-58 HRC, mens GLOBAL SAI er herdet helt opp til en hardhet på 58-59 HRC. En hard kniv er mer krevende å slipe, men til gjengjeld holder den lenger, spesielt hvis den vedlikeholdes ordentlig.

Global, stilrent, køkken, køkkenknive, tilbehør, skarp, knive, Global NI, Sai, Global SAI,

Om slipningen

GLOBAL-knivene er slepet i en skarp, spiss vinkel (Fig. 1) i motsetning til mange europeiske kniver som er vinkelslipt (Fig. 2). Det spisse utgangspunktet hos GLOBAL-knivene muliggjør en spesiell sliping, hvor kniveggen blir speilpolert til ekstrem skarphet.

I begynnelsen ble hver enkelte Global-kniv slepet for hånd. Det var den eneste måten å oppnå optimal skarphet på.

På Yoshikins fabrikk finnes det sju slipere, hvor to av dem er mestre. Det tar fem til ti år å bli utdannet mester. Kun mestrene kan godkjenne slipingen. Slik har det vært i tusen år i japansk kniv- og sverdproduksjon.

I dag har høyteknologiske sliperobotter overtatt en del av slipeprosessen, men den er kontinuerlig overvåket av mestrene.

Lette å rengjøre fullstendig

GLOBAL og GLOBAL SAI knivene er laget uten samlinger. Knivene består av to utstansede grepshalvdeler og et blad. Alle delene sveises og grepet fylles med sand for å sikre balansen i kniven.

Dermed unngår man samlinger hvor det kan sette seg fast smuss og matrester.

Knivene er med andre ord lette å holde fullstendig rene og bakteriefri.

Global SAI-06 Kokkekniv fra global knive, stilrent, design, køkkenkniv, skarp, skarpe,
VI BRUKER COOKIES X