Tips & triks
til dine GLOBAL kniver


Vi har samlet mange gode råd om hvordan du bruker og vedlikeholder knivene dine.
Knivene er verktøy for livet, så det er viktig å passe på dem.

Slik vedlikeholder du Global-kniven din med Strykestål

 

Hvis du effektivt skal vedlikeholde kokkekniven din før bruk, så er strykestål et godt alternativ. Kjøkkensjef Christopher Haatuft fra Lysverket restaurant i Bergen er opptatt av gode og skarpe kokkekniver, og har selvsagt kniver fra Global. I denne videoen viser han deg hvordan du enkelt kan vedlikeholde kniven din før bruk.

Tips: Husk å holde Global-kniven i 15 grader når du sliper den.

 

Slik sliper du Global-kniven med Keramisk Vannsliper

 

Hvis du syns slipestein blir litt for avansert, er den keramiske vannsliperen et godt alternativ når du skal slipe Global-kniven din. Hjulene er ferdig stilt i 15 graders vinkel, så du enkelt får den korrekte vinkelen når du sliper kniven. Hjulene er laget i to ulike materialer, et grovt som skal brukes først, og et finere som skal finslipe kniven din til slutt. Det eneste du trenger å gjøre er å fylle vann, så er 7-8 drag på hvert hjul nok til å få en sylskarp knivegg på Global-kniven din. Mino San, «Mr Global», viser deg hvordan du skal bruke den keramiske vannsliperen riktig.

Bli en slipeekspert med Keramisk Slipestein

 

Etter lang tids bruk på kjøkkenet trenger også Global-knivene å slipes for å bevare den sylskarpe kniveggen som Global er kjent for. Det som skiller Global-knivene fra andre kokkekniver, er at knivene er produsert og slipt i en skarp, spiss vinkel, i motsetning til en vinkelslipt knivegg som er typisk for de europeiske kokkeknivene. Dette gjør at det er ekstra viktig å holde en 15 graders vinkel under slipingen. Den spisse vinkelen kombinert med hardheten i stålet gjør at du etter sliping får tilbake den unike og sylskarpe Global-kniveggen, og kniven vil igjen være en førsteklasses kokkekniv under matlagingen.

 Mino San, også kalt «Mr Global» viser deg i denne demonstrasjonsfilmen hvordan du skal slipe kniven din på en Keramisk Slipestein.

Tips: Hvis du syns det er vanskelig å holde 15 graders vinkel, vil den lille slipehjelperen gjøre jobben for deg.

 

Riktig oppbevaring og rengjøring av kniver

Global, stilrent, køkken, køkkenknive, tilbehør, skarp, knive, Global NI, Sai, Global SAI,

Insp Prod Global 960X450 M NO Sliping

Oppbevaring

For å unngå at knivene mister sin skarphet, bør de oppbevares på riktig måte. Du bør aldri legge kniven ubeskyttet i bestikkskuffen. Knivmagnet, knivblokk eller -veske er de beste formene for oppbevaring. Her holder knivene seg skarpe lenger. Se her for sortement

Rengjøring av kniver

Unngå oppvaskmaskin, da mister knivene fort skarpheten og du risikerer rust- og syreangrep. Kniver skal alltid vaskes opp for hånd. Vask kniven rett etter bruk, tørk den og sett den på plass i enten knivblokk eller på knivmagnet. Matrester som sitter på kniven kan også gi syreangrep og resultere i små rustflekker som kan fjernes med metallpussemiddel. Vær oppmerksom og fjern dem straks for å unngå at det setter seg i dybden. Ta vare på kniven din, så holder den i generasjoner!

Knivskarpt

 Saiilime996x350px 

Hold knivene skarpe, en god kniv gjør hele forskjellen på kjøkkenet!

Slip knivene dine jevnlig. Du kan selv slipe knivene dine hvis du har det rette verktøyet, f.eks. strykestål, slipestein eller Shinkansen sliperen som er fremstilt spesielt til GLOBAL. Vær oppmerksom på at brødkniver og andre kniver som kun er slipt på den ene siden ikke må slipes i en knivsliper. 
Skjerp knivene hver gang du går på kjøkkenet - et par ganger på hver side er nok.

» Se slipeverktøy her

Helt sløve kniver 
krever profesjonell hjelp

Når knivene dine først er blitt sløve, skal de slipes på en slipestein.
Får du profesjonelle til å gjøre det, så husk å opplyse at knivene har en vinkel på 15 grader og skal slipes etter det. 

Ikke skjær i ben eller frostvarer

Svært harde materialer som frossen mat eller ben kan gi GLOBAL-knivene dine hakk og ujevnheter i de svært skarpe knivbladene.

Hardheten til knivstål måles i Rockwell, også kalt HRC-skalaen. Billige kniver er herdet til ca. 55 HRC, og det er relativt mykt stål. Dyrere kniver er herdet 56-58 HRC, som betegnes hardt stål.

GLOBAL-kniver er herdet til en hardhet på 56-58 HRC og GLOBAL SAI helt opptil 58-59 HRC. Men fordi knivbladene er tynne, så er frostvarer og ben for hard kost.

Tin opp frossen mat før du skjærer og bruk en kjøttøks når du skal skjære i ben.

Global, stilrent, køkken, køkkenknive, tilbehør, skarp, knive, Global NI, Sai, Global SAI,
Global, stilrent, køkken, køkkenknive, tilbehør, skarp, knive, Global NI, Sai, Global SAI,

Har kniven fått skjolder?

Hvis det forekommer flammelignende mønster på knivbladet, er det et belegg som kommer fra syren i kjøttet. For eksempel så er røkt svinekjøtt spesielt tøft for kniver. Dette skjæret kan fjernes med stålpussemiddel eller wienerkalk.

VI BRUKER COOKIES X